Despre drama romanilor in batalia de la Cotul Donului

Poate ati auzit despre aceasta mare batalie a celui de-al doilea razboi mondial. Legata cumva de batalia Stalingradului. Acolo s-a produs o drama  pentru armata romana. In batalia de la Cotul Donului si din stepa calmuca au fost pierduti atunci 150.000 de soldati romani (adica aproximativ jumatate din combatantii nostri angajati pe front). Printre acesti romani se afla si bunicul meu. Poate au fost si bunicii vostrii pe acolo. Poate va intereseaza tema asta!

SI daca nu mai stiti istorie cititi aceste articole:

http://www.revista22.ro/istorii-uitate-batalia-de-la-cotul-donului-2230.html.

http://worldwar2.go.ro/op8.htm

Tags: ,

247 Responses to “Despre drama romanilor in batalia de la Cotul Donului”

 1. admin Says:

  In Evenimentul zilei se continua seria articolelor dedicate prizonerilor romani de la Cotul Donului. Un interviu cu un supravietuitor:
  Episodul 1:http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/840590/Povestea-romanilor-care-nu-i-au-vandut-sufletele/

  Epidsodul 2: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/840736/Cand-moartea-e-un-rus-cu-carabina-si-un-caine-pitic–VIDEO/.

  Am aflat ca exista si un film documentar “Prizonieri pe frontul de est”, realizat de Marius Herghelegiu, dedicat acestui subiect.

 2. Vocea-de-departe Says:

  Da, am avut un bunic care a luptat la cotul Donului. Mai precis, a încercat să evite să tragă. Om cu frica lui Dumnezeu şi dragoste de oameni, bunicul meu ne-a povestit cum trăgea mereu pe lângă ţinte, nevrând să aibă somnul tulburat de crime, fie ele şi justificate de război. Singura lui pradă de război a fost o armonică găsită într-un şanţ pe care i-a adus-o fiicei lui, mama mea. Amintirea cea mai dureroasă a fost când şi-a pierdut calul, o iapă albă ca neaua care a văzut sau a simţit apropierea morţii şi s-a cambrat, primind în inimă glonţul destinat bunicului. El ne-a povestit apoi că a plâns ca un copil şi a îngropat-o ca pe un om.

Leave a Reply